100 Hyvää Suomesta – Taika -laukun tarina

By Heidi Keskitalo 13 helmikuun, 2017

Ensimmäinen versio Taika -laukusta

Taika –laukku syntyi ajatuksena jo keväällä 2014. Silloin sen totutus ei vain heti onnistunut  ja jätin sen silloin hautumaan mieleeni. Halu tehdä Taika –laukku oli kuitenkin kova ja noin 6 kk myöhemmin, kesken muun työn mieleeni tuli kristallin kirkkaana ajatus, kuinka tämä laukku tulisi totuttaa. Juuri työn alla ollut työ sai jäädä ihan saman tien ja aloin työstämään Taika –laukun valmiiksi. Ajatus oli selvästi toimiva ja kaavoitus ja mallikappaleen totutus onnistuikin lopulta hyvin. Se oli sellainen oivaltamisen ilo, se vain tuli mieleeni ja tuli valmiiksi. Silloin kirjoitin fb sivuilleni: ”Mitäs pidät? Laukun päällinen on kierrätyspitsiä, pohja ja kädensiat kierrätettyä nahkaa, sisällä kierrätyspuuvillasta vuori kahdella taskulla. Tämä laukku on oikea syöppö! Sinne mahtuu vaikka mitä, ei saa antaa pienen ulkonäön hämätä 😉.”

Tämä laukku oli aiempiin laukkuihini nähden huomattavasti monimutkaisempi ja moniulotteisempi valmistaa kuin mikään aiempi laukkuni. Taika laukku sisältää viisi eri leikkausvaihetta, 17 erikokoista palaa yhteen ommeltavaksi sekä D-lenkkejä, solkia, nyöriä ja remmiä sopivassa suhteessa.  Tästä o helppo päätellä, että laukku ei synny ihan hetkessä, vaan jokainen laukku todella valmistetaan rakkaudella ja vuorit ja pitsit yhteen sovittaen.

Jokainen pitsi on yksilönsä. Ne venyvät mikä mihinkin suuntaan, saattavat olla rikkoutuneita, ruosteisia tai olla jääräpäisesti venymättä  yhtään mihinkään. Jokaisella pitsillä on oma luonteensa ja jokaisesta pitsistä pyrin tuomaan sen parhaat puolet esille. Usein pitsit myös värjätään ennen kuin niistä edes leikataan mitään. Monet mummolan vintiltä löytyneet pitsit tarvitsevat myös pesun, ihan jo tunkkaisen hajun poistamiseksi. Työvaiheita kertyy lukuisia, mutta näin saamme muiston elämän vielä kerran ja tuomaan meille hyvää mieltä ja iloa päiviimme.

Tämän vuoden alusta, tein muutamia muutoksia Taika –laukun kaavoitukseen muuttaen laukkua asiakkaiden toivomusten mukaisesti helpommin käytettäväksi. Laukkua on syvennetty ja kädensijoja on pidennetty. Olkahihnan kiinnitys on vaihtanut paikkansa ja alkuperäiseen laukkuun verrattuna kaikki nahka on nyt Suomalaista hirvennahkaa. Hirvennahka on tunnultaan paksua ja pehmoista, erityisen miellyttävä kädessä pidettäväksi. Alkuperäisessä laukussa käytin kovaa, kierrätettyä naudannahkaa. Sen saanti kuitenkin oli hyvin rajallista ja sen tuntu ei ollut kovin miellyttävä. Hirvennahka on myös ekologinen valinta. Hirvi on villieläin, jonka metsästystä säännöstellään valtion toimesta pitämällä hirvikanta vastuullisella tasolla. Nahka menisi jätteeksi, jos sitä ei käytettäisi tuotteisiin. Taika laukku sisältää kierrätyskankaisen vuoren, joka useimmiten on käytöstä poistettu ikkunaverho. Vuori valitaan jokaiseen laukkuun erikseen, niin että se sopii värimaailmaltaan ja kuvioinniltaan pitsin väriin ja kuviointiin. Vuorit eivät kuitenkaan koskaan ole täysin mustia tai muutenkaan tummia. Silloin laukussa saisi olla lamppu, jotta koko laukun sisältö löytyisi helposti.

 

Nyt tämä Taika –laukku on mukana 100 Hyvää Suomesta –äänestyksessä! Se tuntuu huiman hyvältä. Tässä laukussa yhdistyy siis monenlaista Suomalaista osaamista lopulta yhdeksi kokonaiseksi tuotteeksi. Hirvestys, nahan muokkaus, pitsinvalmistus ja oma osaamiseni yhdistää ne yhdeksi kokonaiseksi toimivaksi tuotteeksi, olematta mitenkään teennäinen vaan niin että jokaisella on oma paikkansa.

Äänestykseen haettiin Suomalaisia pien yrittäjien tuotteita tai palveluita tammikuun ajan. Hakijoita oli kuukauden aikana tasan 400, joista 202 on edelleen mukana kisassa.  Äänestys avautuu 100 Hyvää Suomesta –sivuilla keskiviikkona 15.2 klo.9. Silloin 100 tuotetta tai palvelua ensimmäisenä jotka saavat 100 ääntä saavat käyttöönsä Suomen juhlavuoden tunnuksen. Sekä tietenkin näkyvyyttä Suomi 100 sivuilla. Tämä olisi suuri kunnia saada käyttöön. Eli nopeus on valttia tässä kisassa. Voin myös taata, että upeita tuotteita ja palveluita on kisassa mukana paljon. Suomen Käsityöyrittäjät ry:stäkin on mukana jopa 10 tuotetta. Ja äänestää voi vain kerran. Kerro siis myös ystävällesi äänestyksestä.

Vaikka olenkin juuri nyt lomalla, perhoset kutittelevat jo vatsanpohjassa ja innostus pirskahtelee ympärilleni. En siis todellakaan ole poissa tietokoneelta kun äänestys alkaa! Mikäli Risakon Taika –laukku on yksi onnekkaista Juhlavuoden logon tulevista käyttäjistä, lupaan arpoa juuri tällaisen laukun ihan omien toiveiden mukaan.  Eli laitapa muistutus keskiviikko aamuun klo.9!  Pian nähdään kuinka käy.

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *