8 vinkkiä joulun kännykkäkuvaamiseen

By Heidi Keskitalo 20 joulukuun, 2019

Joulun muistot kuviksi

Kaupallinen yhteistyö: Valokuvaus Olga Linna

 

Viime keväänä tutustuin Kokkolalaiseen valokuvaaja Olgaan malliharrastukseni kautta. Jo ensimmäinen kuvauskohtaamisemme oli iloinen ja inspiroiva. Kohtaamisemme oli lämmin, kuin olisimme tunteneet jo kauan. Syksyllä sain hänet mukaan blogiprojektiini kuvaamaan kehitystä tämän neljän kuukauden ajaksi. Ideoita meillä on jo paljon, katsotaan mitkä kaikki niistä toteutuu. Tammikuussa 2020 Olga tulee kuvaamaan Jaanan minulle antaman jooga-ohjelman ja siitä teemme sitten selkeät ohjeet myös sinulle käytettäväksi. Mukavia juttuja on siis tulossa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Joogaa rauhoittumiseen

Yhteistyömme alkoi tästä kuvasta keväällä 2019.

Tässä postauksessa pääsen haastattelemaan Olgaa ja lopussa hän antaa 8 vinkkiä onnistuneiden joulukuvien ottamiseen kännykällä. Eli ohjeet meille jokaiselle. Aina ei tarvitse olla uusimpia ja hienoimpia kuvauslaitteita, vaan kännykälläkin saa ihan kivaa jälkeä aikaan. Lue vinkit lopusta miten.

Tästä pääset suoraan Olga Linnan kotisivuille: klik.

Kuka on Olga Linna?

Kuva: @Tillamiina

Olen Kokkolalainen valokuvaaja. Perheeseeni kuuluu mieheni ja kolme rasavilliä pilttiä. Innostun helposti erilaisista asioita ja inspiroidun valosta ja kauneudesta. Elämä ei ole tylsää työ- ja arkikuvioineen.

Olet vasta valmistunut valokuvaaja, mistä syttyi innostus valokuvaamiseen?

Ostimme meille ensimmäisen järjestelmäkameran vuonna 2013, kun esikoisemme oli vuoden ikäinen. Innostuin lapsen kautta kuvaamisesta, halusin tuottaa kauniita kuvia meidän arjesta. En ollut tyytyväinen siihen, minkälaisia kuvia sain tuotettua kameran automaattiasetuksilla, joten ”mullehetikaikkinyt-Olga” opetteli käyttämään kameran manuaaliasetuksia. Se ei ollut aivan vaivatonta, mutta se kannatti. Vuonna 2017 pääsin Valokuvauksen perusteet-koulutukseen ja siitä jatkoin opiskelemaan valokuvaajan ammattitutkintoa. Valmistuin ammattivalokuvaajaksi toukokuussa 2019.

Olgan yksi monista koulun harjoitustöistä, eli minä.

Mikä saa sinut innostumaan valokuvaustilanteessa?

Riippuu täysin mitä kuvaan, mutta lempikohteeni ihmiset; rakastan ikuistaa kuviin tunnetta. On se sitten onni, ilo, rakkaus, rauha, suru… Inspiroidun valosta, varjoista. Luonto antaa upeat puitteet kuvaukselle. Menen monesti kuvaustilanteessa ihan flow-tilaan (varsinkin hääkuvauspäivät) ja tällöin ajantajukin katoaa. Minulla on myös kotistudio. Kuvaan sekä kotistudiolla, että miljöössä. Kesäisin kuvaukset painottuu usein ulos, mutta pimeään ja kylmään aikaan studio on suositumpi.

 

Onko sinulla jotain ammatillisia tavoitteita?

Viihdyn ihmisten seurassa ja nautin tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa. Ensi vuoden alussa aloitan valokuvauksen rinnalla tekemään vakuutusedustajan töitä. Tavoitteeni on menestyä siinä mitä teen.

Tästä pääset suoraan Valokuvaus Olga Linnan Facebooksivuille: klik.

 

Kuva: Olgan sisko

 

Onko jotain, mitä haluaisit päästä kokeilemaan valokuvauksella?

Pitkään uskalsin vain haaveilla häiden kuvaamista, nykyään kuvailen paljonkin häitä. Kuvaamisen suhteen en ole vielä keksinyt haaveilla suuremmin. Toki pidän mielen avoimena ja olen valmis ottamaan haasteita vastaan.

 

Sinulla on toiminimi yritys, kuinka usein kuvaat?

Tämä vaihtelee tosi paljon. Joskus useamman kerran päivässä, joskus kerran viikossa ja toisinaan kamera saa levähtää hetkenkin aikaa. Talvella on yleensä vähän hiljaisempaa, keväästä syksyyn enemmän kuvauksia.

Kuva: Olga L. Hiukset: Olga T. Tätä blogia varten otettu kuva. Tästä lähdetään liikkeelle.

Millaisia harrastuksia sinulla on ja kuinka rentoudut?

Harrastan oman jaksamisen ja vapaa-ajan puitteissa urheilua. Mm ryhmäliikuntatunteja ja lentopalloa.
Rentoudun liikkumalla, kuuntelemalla musiikkia tai äänikirjoja. Viettämällä aikaa mun läheisten kanssa.

 

Kohta on joulu, millainen on sinun joulusi?

Minulla on jouluna muutama päivä vapaata. Vietetään joulu lasten mummoloissa läheisten kanssa. Saunotaan, syödään, rentoudutaan.. Joulupyhiksi palaan töihin. Nautin, jos pääsen jouluyön messuun.

Kuva: Olga

8 vinkkiä joulun kännykkäkuvaamiseen

 

Ja lopuksi, tässä tulee mainiot vinkit onnistuneiden joulukuvien ottamiseen. Ohjeet on laatinut Olga Linna.

 

1. Ota automaattisalama pois päältä. Kuvan tunnelma muuttuu salaman kanssa, salama tekee ikäviä heijastuksia mm silmälaseihin ja kiiltäviin pintoihin.

 

2. Muista puhdistaa kännykän linssi ja tarkentaa kuvakohteeseen.

 

3. Rajaa kuvasta pois kaikki ylimääräinen. Jos tämä ei onnistu kuvaustilanteessa, niin rajaa kuva myöhemmin sopivaksi. Tarkista kuvaustausta, onko siellä sotkua, heijastavia pintoja.. Jos on, muuta kuvaussuuntaa.

 

4. Kuvaa myös läheltä kohdetta, se tekee kuvasta mielenkiintoisemman. Käytä jalkazoomia ja kävele lähemmäs/kauemmas kuvakohdetta. Kannattaa välttää kameran oman zoomin käyttöä, se heikentää kuvanlaatua.

 

Kuva: Olga L. Hiukset: Olga T.

5. Mieti kuvakulmaa, haluatko kuvata kauniita yksityiskohtia vai laajempaa kokonaisuutta. Onko tarvetta kuvata kuvattavan kohteen tasolta, vai toimisiko kuvatessa paremmin ylhäältä/alhaalta kuvattu. Esimerkiksi lapset on hyvä kuvata lapsen tasolta, eli alemmalta korkeudelta.

 

6. Hyödynnä päivänvaloa jos se on mahdollista. Jos kuvaat ihmisiä, ohjaa heidät ikkunoiden läheisyyteen. Jos kuvaat hämärämmässä, nojaa esim. kyynärpäiden varaan, jotta kuva ei tärähdä. Kännykällä kuvatessa valotusta voi säätää. Kun sormella painaa tarkennettavaa kohdetta pitkään ja viereen niin ilmestyy auringonkuva. Sitä liikuttelemalla voi säätää kuvan valotusta.

 

7. Käsittele valmis kuva kännykän muokkausohjelmalla. Tee sopiva rajaus, avaa vähän kirkkautta ja säädä kontrastia. Saat jo pienellä muutoksella kuvasta erinäköisen.

 

8. Nakkaa välillä kännykkä nurkkaan ja nauti rakkaiden ihmisten seurasta.

 

Kuva: @Tillamiina

 

Hyvää joulua!

 

T. Olga

 

 

 

3+

4 vastausta artikkeliin “8 vinkkiä joulun kännykkäkuvaamiseen”

 1. Olga sanoo:

  Kiitos Heidi, oot huippu tyyppi! 😍 Ihanaa olla mukana tässä projektissa kuvaajan roolissa❤️

  0
 2. tarja sanoo:

  Kiitos! Mukava saada vinkkejä myös kännykällä kuvaamiseen. Kännykkä kun yleensä on melkein aina mukana. Raikas juttu ja jutun laatijat 🙂

  0
  • Heidi Keskitalo sanoo:

   Kiitos Tarja. Kännykällä tosiaan saa ihan hyviä kuvia ja videoita. Rohkeasti vain kokeilemaan Olgan vinkeillä 😉

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *