Joogaa rauhoittumiseen

By Heidi Keskitalo 24 marraskuun, 2019

Kaupallinen yhteistyö: MoveZlike Jaana

 

 

Jooga ohjaaja Jaana Virtanen

Jaana Virtanen

Jooga on tullut elämääni jäädäkseen ja ohjaajanani on alusta alkaen toiminut Jaana Virtanen. Jaana on jo vuosien ajan toiminut ryhmäliikunnan ohjaajana Työväenopistossa ja Arbiksella ja uusimpana Fun for Ladies salilla. Jaana toimii myös yrittäjänä MoveZlike Jaana nimisessä yrityksessä. Vuonna 2015 Hän kävi joogaohjaajan koulutuksen ja vaikkei innostus lajiin syntynyt heti, se vei kuitenkin mukanaan täysin. Nyt Jaana on käynyt kokonaisvaltaisen joogaopettajan koulutuksen ja rentoutusohjaajan koulutuksen. Jaana puhuukin ajasta ennen joogaa ja joogan jälkeen, niin kokonaisvaltaisesti hän kokeen lajin. Jooga tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Joogaa mainostetaan monenlaisilla korulauseilla ja luvataan lähes kaikkea. Osa väitteistä on ihan tutkittuja ja ne osoittavat, että joogalla on paljon hyviä ominaisuuksia. Jooga lisää voimaa ja notkeutta, lievittää selkäkipuja, lievittää stressiä ja ahdistusta, sydän voi paremmin joogaajilla, joogaaja myös nukkuu paremmin ja jopa astmaoireet voivat lievittyä. Jooga edistää oppimista, rauhoittaa mielen, auttaa elämään nykyhetkessä ja antaa hyvää mieltä. (Lähde: Aloita sinäkin jooga: Näin hyödyt joogasta 2019) Omassa joogaharjoittelussa selvän ja suuren hyödyn olen saanut juurikin selkäkipujen vähenemisenä ja joogattuina päivinä olen nukkunut paremmin. Huomaan myös olevani paremmin läsnä tässä hetkessä joogan aloittamiseni jälkeen ja se on tuonut päiviini rauhallisuutta. Kuten jo aiemmin kerroin, joogalla on voima avata sisäisiä ovia näkemään uusia mahdollisuuksia siellä missä niitä ei aiemmin näkynyt olevan.

 

Jaanalle jooga on opettanut tyytyväisyyttä. Hän on tyytyväinen juuri tähän hetkeen ja siihen mitä hänellä on.
-Ego on meillä vähän sellainen asia, että se tahtoo aina jotain enemmän. Oli kyse sitten esimerkiksi materian hankkimisesta tai erilaisissa tapahtumissa käymisestä. Ajattelemme, että tiettyjen asioiden kautta lisäämme onnellisuuttamme. Mutta todellinen tyytyväisyys ja rauha lähtee vain ja ainoastaan meistä itsestämme. Sanoo Jaana.

 

Omia kokemuksia

Jaanalta kysyin neuvoa parempiin yöuniin ja rauhoittumiseen. Tapasimme hänen joogasalillaan TT-hallin yläkerrassa. Tila on vastikään sisustettu uusiksi juuri tätä tarkoitusta varten. Salissa olikin nähtävillä maanläheisiä ja rauhoittavia värejä ja joogaan liitettäviä symboleja: kuten Budha patsaita, suuri mandala -kuvio ja unisieppareita ja kynttilöitä. Salin puulattia tuntui maanläheiseltä ja toi turvallisen olon. Katossa valkoiset kevyet verhot, kuin pilvet, toivat tilaan keveyttä.
Jaana opasti minua tekemään aamujooga harjoituksen, sellaisen, jonka hän itsekin tekee joka aamu. Sarjassa oli paljon tuttuja liikkeitä, ne laitettiin vain siihen järjestykseen, josta on kiva herätä. Jooga harjoituksen voi aloittaa jo ennen kuin avaa silmänsä aamulla, ihanasti, lempeästi, lämpimän peiton alla.

 

Joogatradition mukaan ihminen koostuu fyysisen kehon lisäksi energiasysteemistä. Joogassa pyritään tasapainottamaan tätä systeemiä, niin kutsuttua chakrajärjestelmää, pyrkimyksenä luoda kestävää hyvinvointia, terveyttä ja tasapainoa elämään. Chakroista voisi puhua vielä vaikka kuinka paljon lisää, mutta jätetään se toiseen kertaa. Minun aamujoogani seuraa chakroja siten, että se alkaa alimmasta eli juurichakrasta, joka on väriltään punainen ja etenee aina ylimpään kruunuchakraan asti, joka on väriltään violetti. Chakrat ovat sellainen asia, johon kukin saa uskoa, jos haluaa. Chakrat ovat minua kiinnostava asia, mutta en vielä tiedä niistä tarpeeksi, jotta voin muodostaa vahvasti oman käsityksen. Itse ajattelen, että tämä on looginen järjestys herätellä keho uuteen päivään.

 

Ja lopuksi…

Tätä aamujoogaa tulen harjoittamaan nyt seuraavat kuukaudet. Usein selkäni on kireä yön jäljiltä, joten heti aamuun herättelevät ja venyttävät liikkeet tuntuvat todella ihanilta. Myöhemmin lisäämme ohjelmaani myös iltajoogaohjelman. Se varmasti rauhoittaa, juurikin sitä kriittistä nukkumaan menoa.

…yllätys!

Ja tiedätkö! Projektiin on hypännyt mukaan vielä muutama muu yrittäjä ja tämä tarkoittaa, että te, lukijat, saatte myöhemmin vielä ihan oman joogaohjelman kuvien ja neuvojen kanssa! Eikös olekin hieno juttu?! Eli kannattaa pysyä kuulolla.

 

Oletko sinä kokeillut joogaa? Tai harrastanut jo pidempään? Millaisia kokemuksia sinulla on? Millaisen joogaohjelman toivot meidän kertovan?

3+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *