KierrätysSuomi 100

By Heidi Keskitalo 5 helmikuun, 2017

kierratyssuomi-100-kuva-kapea

 

 

Ollessani joulun alla Tonttuna Ideaparkin joulutorilla, Mummola Lahjapuodin Tarja Matikainen ehdotti minulle yhteistyötä, taikka oikeammin hanketta Suomen juhlavuoden kunniaksi. Tarjalla oli jo ajatus ja suunta valmiina, enää tarvittiin oman alansa osaajia toteuttamaan projekti. Suunnitelmissa oli valmistaa juhlava asu kierrätysmateriaaleista Ideaparkin Häähumua tapahtumaan. Materiaalikin oli jo valmiiksi mielessä: Fazerin siniset käärepaperit yhdistettynä kierrätyspitsiin. Idea kuulosti niin herkulliselta, että suostuin samalta istumalta. Tarjan ystävä, Jukka Hynninen (Ristiretket.fi) saatiin mukaan valmistamaan asuun sopiva kaulakoru ja korvakorut, nekin kierrätys materiaalista. Kenkien tekijää mietimme hetken, kunnes muistin tavanneeni Seinäjoen messuilla Karoliina Nikitin (Kenkiks), joka valmistaa aivan upeita, menneen ajan henkeä huokuvia, kierrätyskankaisia kenkiä. Moribanan Lisbeth Liuksia lupautui vielä valmistamaan kokonaisuuteen hiuskoristeen.  Myös Fazer osallistui projektiimme antamalla luvan käyttää karkkipapereita ja lahjoittamalla tulevia tapahtumia varten kyseisiä suklaakonvehteja.

 

fazer-risako-3

 

 

 

 

 

 

 

Joulun ajan keräsimme kukin tahoillamme sopivia materiaaleja ja vasta tammikuun alussa alkoi tiivis yhteistyö yhteisen sävelen löytymiseksi. Kaikki suunnittelu ja keskustelu käytiin suljetussa fb ryhmässä. Ja täytyy kyllä myöntää, että hieman pelotti, millainen sekametelisoppa tästä tulisi. Ei ole mitenkään helppoa yhdistää niin erilaisia materiaaleja ja näitä karkkipaperin värejä. Jos oikein tarkkaan katsot, nuo karkkipaperit sisältävä sekä kultaa, että hopeaa ja sinistä. Hyvin pian huomasimme, että esimerkiksi kullan värisiä pitsejä on miljoonaa eri sävyä! Siksi päädyimmekin vaihtamaan pitsin väriksi puhtaan valkoisen. Se tuo juuri sopivasti raikkautta tuotteisiin.  Tälle projektille on haettu  ”Suomi 100” -hanketta, mutta emme ole vielä saaneet  vastausta. Tarkoituksenamme on kierrättää asukokonaisuutta erilaisiin tapahtumiin Suomessa aina tuonne itsenäisyyspäivään asti.

Asukokonaisuus julkaistiin suunnitelmien mukaan Ideaparkissa Häähumua –tapahtumassa 28.1. Aamu oli jännittävä, näimmehän ensimmäisen kerran kukin toistemme valmiin tuotoksen, kuinka ne sopisivat  yhteen ja miltä ne

näyttäisivät mallin päällä. Olin ylpeä siitä, kuinka jokainen oli tehnyt oman osansa huolella ja niin hyvin yhteen sopiviksi. Se tuntui uskomattoman hienolta. Vielä juuri ennen muotinäytöksen alkua kokosimme yhteisen juonnon sisääntulollemme ja tältä se lopulta näytti ja  kuulosti:

 

 

 

 

 

 

Seuraavaksi saamme ihastella kierrätys Suomi 100 projektin asukokonaisuutta. Projektiin on osallistunut viisi käsityöläistä: Mummola  lahjapuoti, Risako, Kenkiks, Ristiretket.fi sekä Moribana.

 

Tarja Matikainen, mummola lahjapuodista valmisti mekon, nimeltään Illusia. Valmistukseen tarvittiin 5 kiloa Fazerin sinisiä suklaa konvehteja sekä 10 tölkkiä olutta. Lisäksi mummolta riistettiin kapiopitsiliina ja boleroa varten verhokappa. Vieläpä parit verhot silputtiin ja korsetti osan tueksi vietiin lakanatkin sängystä.

 

Risakon Heidi Keskitalo on valmistanut käsilaukun, Miss Kiss, jossa tuotteilleen tuttuun tapaan mummon pitsit on nyt yhdistetty herkullisella tavalla karkkipapereihin. Lopputuloksena on juhlava yhdistelmä uutta ja vanhaa, herkkuja ja muistoja sekä hyvää mieltä.

 

Kenkiksen Karoliina Nikitin valmisti asukokonaisuuden kengät, kahviserviisin paremmasta pitsituukista ja tuntemattomalle ompelijattarelle tarpeettomaksi jääneistä kankaista. Elina-kenkien somiste on leipomosta aiemmin palvelleesta bebe -leivosmuotista sekä anopin joulumakeisten päällisistä.

 

Korusarjan nimi on Suometar. Nimi tulee Fazerin parhaan karamellisarjan nimestä. Materiaalina mummon kierrätys hopealusikat. Lusikat ovat halkaistu sekä juotettu yhteen. Koruun on lisätty kristalleja loistamaan kauneuttaan. Värit tulevat metsästä ja järvistä eli kansallismaisemastamme. Korun kierreosuus on rautakautista vaikutetta, joka on kierretty spiraalimaiseksi. Kyseistä koristelua esiintyy rautakautisissa koru löydöksissä. Tämän upean korusarjan on valmistanut ristiretket.fi, Jukka Hynninen.

 

Sisustus elementti sai uuden elämän Moribanan valmistamassa näyttävässä hiuskoristeessa. Lisbet Liuksia käytti koristeeseen nauha-arkistojoen aarteista kerättyjä nauhoja ja puvussa käytettyä tyllipitsiä.

 

Kuten tästä kaikesta huomaa, kierrätys on suuri seikkailu!

 

Asu on esillä Lempäälän Ideaparkissa Mummola Lahjapuodissa. Kiertue on jo alkanut ja ensimmäinen kohde oli juurikin tämä viikonloppu Tampereen Häämessuilla. Kiitos Häät, saime olla mukana ”herkkuinemme”.

Mikäli tiedät tapahtuman, näyttelyn, sopivan tilan mihin KierrätysSuomi 100 sopisi esille, otathan yhteyttä! Annetaan kaikille mahdollisuus kokea ja nähdä leikittelevä ja herkullinen juhla-asu, 100 vuotiaan Suomen kunniaksi.

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *