TabataFUN

By Heidi Keskitalo 29 tammikuun, 2020

Tabata on korkean intensiteetin intervalliharjoitus

Palvelu saatu: Fun for Ladies

 

Tabata on korkean intensiteetin intervalliharjoitus

Tabata, taas tuli uusi sana vastaan tuntivalikoimaa selatessa. Tabata on korkean intensiteetin intervalliharjoitus, joka täytyy päästä kokeilemaan! Ohjaajana toimi nuori ja reipas Sandra. Sandra opiskelee liikunnanohjaajaksi ja suorittaa työharjoittelua liikuntakeskus FUNilla.

 

 

”Sykettä ja kuntoa tehokkaasti nostava tunti, 

jossa tehdään erilaisia liikkeitä kehon painolla. 

Mukana myös tanssia. Jokainen voi tehdä liikkeet omassa tahdissa, joten tunti sopii kaikille.”

-Fun tuntiseloste

 

 

Tunti alkoi reippaasti askelluksilla, jalkojen täppäämisellä eteen ja sivuille ja X-hypyillä. Pienen juomatauon jälkeen hypyt jatkuivat aina vain reilumpina kyykystä suorille jaloille kädet kohti kattoa ja takaisin kyykkyyn ja hyppy lankkuun. Tahti oli aika reipas ja täytyy myöntää, että ihan en tässä kohtaa pysynyt tahdissa mukana. Jokaisen lyhyt treenin välillä oli pieni tauko ravistella jäseniä ja juoda vettä. Kahdeksan sarjoissa teimme musiikin tahtiin jalkojen lihakset, keskivartalo ja käsien lihakset. Ou nou, että käsilihakset olivatkin heikot! Lopuksi vielä venyttely. Tunti eteni hyvin selkeästi ja liikkeet eivät olleet vaikeita. Jokainen sarja tuntui todellakin niissä lihaksissa, jossa sen oletettiinkin kuuluvan ja tauko sarjojen välissä tuntui hyvältä. Vettä kului tällä tunnilla pullollinen. TabataFUN kesti 45 minuuttia ja te tuntui todella tehokkaalta. Spagetin tavoin liu-uin ulos salilta.

Olen potenut voimakasta flunssaa reilun viikon verran ja tämä tunti oli nyt ensimmäinen reipas liikuntasuoritus flunssan jälkeen. Tuntui ihanalta taas liikkua, mutta huomasin, että pää ei ihan vielä ollut täysillä mukana. Hieman nopeampi pyörähdys sai tuntemaan huimausta. Suoriuduin kuitenkin aika kivasti loppuun asti ja kotiin vein mukanani ihanasti rasittuneet jalkani ja käsivarteni.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös skumppajumppa tai kinkunsulatusjumppa: Miten kuntoilu jouluna sujui

 

Mitä tarkoittaa Tabata

Tabata on korkean intensiteetin intervalliharjoitus

Tabata treeni näkyy päivän liikkumiseesa klo.16.30-17.15 korkeampina pykälinä. Treenin jälkeen katsoimme elokuvan, joten liikunnan määrä oli siten olematon, lähes lepotila.

Tabata on korkean intensiteetin intervalliharjoitus. Siinä jokainen harjoitussarja kestää neljä minuuttia, jonka jälkeen on 20 sekuntia palautuminen. Näitä sarjoja toistetaan kahdeksan kertaa, käyden läpi kaikki kehon suuret lihasryhmät. Jokaisen neljän minuutin aikana tehdään useampia lihaskuntoliikkeitä. Tämän harjoitusmuodon on löytänyt tutkimusten kautta Japanilainen Tohtori Izumi Tabata ja tutkijaryhmä Tokion kansallisesta kunto- ja urheiluinstituutista. Heidän tutkimuksensa mukaan tällainen harjoitus on lähes 30% tehokkaampi kuin matalan intensiteetin pitkä harjoitus. Tabata treenissä neljän minuutin treenin sanotaan tuntuvan pisimmiltä ja raskaimmilta minuuteilta ikinä ja siksikin tauko välissä on oikein hyvä. Eli suht lyhyitä sarjoja kovalla sykkeellä ja voimalla. Siitä on Tabata tehty. Suosittelen kokeilemaan kun etsit tehokasta liikuntaa oman kehon painolla.

 

Löydät Tabata treenin musiikin esimerkiksi YouTubesta tästä. Tässä musiikki on valmiiksi ohjattu lyhyempiin pätkiin jaksottaen kovan lihastyön ja palautumisen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä: What is tabata training

Lue myös tämä: FasciaMethod tuo liikkuvuutta

Ja kommentoi, mistä tunnista haluaisit kuulla lisää?

Katso kaikki Fun for Ladies tunnit FUN sovelluksesta tai täältä.

1+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *