Värit ovat luonnon taikavoima

By Heidi Keskitalo 24 tammikuun, 2020

Värit

Voimme kehittää itseämme kuntoilemalla tai opiskelemalla. Mutta voimme kehittää itseämme myös värien avulla. Värit ovat luonnon taikavoima, jota voimme käyttää hyväksemme. Kun kuntoillessa ryhti paranee, paranee samalla myös itsetuntomme. Käyttämällä värejä oikein, saamme niistä paljon iloa ja voimaa ja tunnemme itsemme kotoisaksi ja itsevarmemmaksi. Tässä artikkelissa kerron miten se tapahtuu.

Mitä värit ovat?

Värit ovat valon liittolainen. Toisin sanoen, värejä ei ole ilman valoa. Eri värit heijastavat erilaista valoaaltoa, jolloin aivomme rekisteröivät ne väreiksi. Näkyvän värin kirjo sijoittuu asteikolla ultraviolettisäteen ja infrapunasäteen kapeaan rakoon.

 

 

värit on valoa

 

Valo on aaltoliikkeenä etenevää sähkömagneettista säteilyä. Säteilyssä jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituutensa. Värin tutkijoita ovat esimerkiksi fyysikko, joka tutkii elektromagneettista energiaa, kemisti, joka tutkii väriaineen rakennetta, fysiologi tutkii valon ja värin vaikutuksia ihmisen silmässä ja psykologi taas värin vaikutuksia ihmisen mielialaan. Taiteilijan pitää olla perillä tästä kaikesta, sillä värien maailmassa kaikki on kiinni kaikesta.Värin taustatietoa 

 

Väriaistimus syntyy aivoissa. Silmän kolmenlaiset tappisolut aktivoituvat herkimmin punaiselle, siniselle ja vihreälle valolle. Värit ovat aina henkilökohtainen aistimus. Jokainen näkee ja kokee värit omalla tavallaan ja siksi yhtä ainoaa oikeaa tapaa nähdä värejä ei ole. Sen lisäksi, että näemme värit eri tavoin, muistamme värit myös hyvin huonosti. Erotamme silmillä eri värisävyjä noin 10 000, mutta väreille on kielessämme vain voin noin 100 nimitystä. Siksikin meidän on vaikea määritellä jotain tiettyä sävyä.

 

Miten värit ovat luonnon taikavoima?

 

Värit ovat luonnon taikavoima

 

Värit luovat harmoniaa ympärillemme. Ne antavat erilaisia kiintopisteitä katseelle ja siten katse lepää väreissä. Ajatellaanpa vaikka kesäistä järvimaisemaa. Kuinka paljon tässä maisemassa voi nähdä värejä? Sininen järvi, vihreä niitty, purppuran värisiä horsmia ojan laitamilla, sinisiä kissankelloja ja keltaisia voikukkia niityllä, vaaleanruskea hiekkaranta, punainen saunatupa rannassa… Luonto tarjoaa meille hyvin värikylläisen maiseman, värit ovat luonnon taikavoima.

 

Verrataanpa sitten uudisrakennukseen, vaikkapa avokonttoriin: vaalean harmaat seinät, valkoinen katto, tumman harmaat kalusteet ja matot, valkoiset kattovalaisime, mustia tietokoneita pöydillä valkoisten tulostimien vierellä ja pöydällä kirkkaassa lasimaljakossa toimiston tyyliin sopivat valkoiset tulppaanit. Kuulostaa tyylikkäältä vai mitä. Tämän toimiston ainoa kiintopiste katseelle on kuitenkin vihreät varret ja lehdet tulppaaneissa. Tässä tilassa silmät etsivät etsimistää paikkaa missä levätä. Se väsyttää ja saa siten työtehon laskemaan. Tokihan toimistossa voi olla niitä värikkäitä tyyppejä, jotka saavatkin sitten kaiken huomion, mutta tilassa on aina hyvä olla liikkumattomia värillisiä kohteita. Niissä silmät lepäävät parhaiten. Tiedetään, toimistossa tietenkin tehdään töitä: keskitytään siihen tietokoneeseen ja puhelimeen, mutta niinä pieninä hetkinä kun nostat katseesi koneelta, on hyvä olla värejä lähettyvillä, sillä ne ovat karkkia aivoillesi.

 

Kun oleskelemme ympäristössä, jossa värejä on niukasti tai ei ollenkaan, aivomme joutuvat lujille etsiessään kinnekohtia, joissa silmät voivat levätä. Valkoisessa tilassa silmiin tulvii ylenmäärin kirkasta valo ja kroppamme joutuu tällöin hätätilaan. Jo ammoisista ajoista lähtien valkoinen väri on saanut ihmiset varuilleen, sillä se rasittaa silmiämme ja haittaa lämmönsäätelyä.

 

Millaisia symboleja väreihin liitetään?

On myös tutkittu, että tietyt värit käytettynä vaatteissa saavat meidät voimaan huonosti. Usein myös päällämme käyttämämme värit viestivät juuri sen hetkistä olotilaamme. Joskus on pakottava tunne pukea juuri tiettyä väriä päällemme ja itse asiassa se on kehon viesti, että tarvitsen juuri sen värin energiaa. Tässä muutamien värien viestejä:

 

Musta

Värit ovat luonnon taikavoimaSuomalaisten lempiväri. Mustan värin käyttö yleistyi 1960-luvulla ja hartaasti toivon, että sen käyttö vähenee hiljalleen. Musta on hyvä tehosteväri. Se saa muut värit loistamaan vierellään. Koko musta vaate sopii äärimmäisen harvoille ihmisille ja uskallampa väittää ettei kenellekkään. Musta väri on eräänlainen haarniska. Se peittää alleen todellisen sisimpäsi ja antaa samalla vaikutelman vallasta. Meillä se on surun väri. Kokonaan mustaan pukeutunut viestii myös ympärilleen, ettei halua tulla nähdyksi ja haluaa vetäytyä tilanteesta. Musta väri ja masennus liitetään hyvin usein yhteen.

 

Valkoinen

Värit ovat luonnon taikavoimaValkoinen on viisauden, puhtauden ja luottamuksen väri. Valkoinen voidaan kokea myös steriiliksi ja tunteettomaksi, kun se liitetään sairaalaan tai kuolemaan. Valkoiseen liitetään myös keveys ja ajattomuus. Valkoinen auttaa puhdistamaan ja kääntämään uuden lehden elämässä. Valkoista käytämmekin usein ristiäisissä ja häissä kuvastamaan uuden ajan alkua.

 

Punainen

Värit ovat luonnon taikavoimaPunainen on energian ja voiman väri. Ihminen, jolla on runsaasti punaista väriä, huokuu elinvoimaa ja määrätietoisuutta. Hän on eteenpäin pyrkivä taistelija. Hän uskaltaa pitää kiinni tavoitteistaan, hän on voimakastahtoinen ja hän on synnynnäinen johtaja. Punainen on myös intohimon ja rakkauden väri, mutta yhtä lailla vihan ja raivon väri. Ole siis tarkka, etten anna väärää vaikutelmaa punaisella värillä.

 

Vihreä

Värit ovat luonnon taikavoimaVihreä on kasvun väri. Se koetaan uudistavana, vakaana ja harmonisoivana värinä. Siksi vihreät huonekasvit tuntuvat niin hyvältä kotona. Vihreä tasapainottaa ja rauhoittaa. Vihreä on myös punaisen vastaväri, eli yhdessä käytettynä ne luovat mainion kontrastin.

 

Sininen:

Värit ovat luonnon taikavoimaSininen on rauhallisuuden väri, uskottava ja luotettava. Se on myös kunnioituksen ja tyyneyden väri. Sininen väri auttaa syventymään asioihin. Sininen rauhoittavuudessaan viilentää ja lisää loogista ja analyyttistä ajattelua.

 

 

Kukin väri yksinään käytettynä vaatetuksessa on ylitseampuvaa ja siten erittäin tehokas keino saada oma viesti eteenpäin. Harmoninen kokonaisuus vaatetuksessa syntyykin vähintään kolmen värin yhdistelmästä. Tällä tarkoitan koko asukokonaisuutta: kengät, housut, paita, takki, korut, hiussomisteet ja silmälasit. Kokonaisuuteen on hyvä yhdistää sopivaksi myös päällystakki, huivi, päähine, hansikkaat ja laukku. Oikeilla väriyhdistelmillä annat itsestäsi vaikkapa luotettavan ja tehokkaan vaikutelman tai sitten luovan ja muodikkaan.

 

Miten värianalyysi auttaa meitä?

 

Värit ovat luonnon taikavoima, jolla saamme sinut hehkumaan. Kaikki väri eivät sovi kaikille. Esimerkiksi musta väri sopii ainoastaan talven värisille ihmisille ja talven ihmisille ei sovi oranssi. Henkilökohtaisessa värianalyysissä jaamme ihmiset neljään ryhmään vuodenaikojen mukaan: kevät, kesä, syksy ja talvi. Tämä tapahtuu analysoimalla ihon sävysi, hiustesi sävy ja silmiesi väri. Kaikista kolmesta mitataan myös tummuusaste. Mittareina analyysissä käytetään eri sävyisiä kangashuiveja ja väriskaalataulukoita. Näin testitulos saadaan aina saman lainen jokaisen väriasiantuntijan toimesta.

 

Värianalyysiin kuuluu oma henkilökohtainen väripaletti, johon merkitään vielä erikseen sinun henkilökohtaiset sävysi ja kontrastisävyt. Ja kuten jo edellä kerroin, värejä on vaikea muistaa, siksi henkilökohtainen väripaletti on täydellinen apuväline vaate, asuste ja meikkihankinnoissa. Väripaletti sisältää 30 väriä, mikä on kaikista maailman väreistä vain murto-osa. On myös hyvin mahdollista, että vaatekaapistasi ei löydy edes näin montaa väriä. Mutta väripaletti auttaa sinua hahmottamaan, mitkä ovat ne loput tuhat väriä, jotka sopivat juuri sinulle. Väripaletista löytyy perusvärit, kontrastivärit ja metalliväri.

 

Koulutuksessa saat opastuksen kaikkien värien käyttöön ja opit lisää eri värien viesteistä ja merkityksistä. Koulutuksen jälkeen sinun on helpompi lähteä kokeilemaan myös sinulle vieraiksi jääneitä värejä, sillä saat koulutuksesta varmuuden mitkä värit ovat juuri sinun piirteitäsi korostavat väri. Kun saat varmuuden juuri sinulle oikeista väreistä, sinun on mukava pukeutua väreihin. Saat myös asiasi tuotua helpommin esille ja sinut otetaan vakavasti. Enää et jää huomaamattomaksi, vaan alat loistaa juuri sellaisena kuin sinä olet, ihanana ihmisenä.

 

Kiinnostuitko väreistä?

Lue lisää värianalyysistä täältä: Värianalyysi
Kysy väriluentoa ryhmällesi tai työpaikallesi: ota yhteyttä
tai varaa aika henkilökohtaiseen värianalyysiin: tästä.

 

Värit on voimaa

 

Toivon sinulle värikästä päivää!

1+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *